fbpx

Beeldoptimalisatie

Beeldoptimalisatie

Met hetzelfde beeld meer uitstralen

Dat is onze missie bij het optimaliseren van beeld. Elk beeld heeft andere optimalisatiemogelijkheden. Er zijn diverse manieren om ervoor te zorgen dat een beeld beter tot zijn recht komt voor een bepaald doel. Zo dient een beeld dat gebruikt gaat worden voor social media aan andere eisen te voldoen dan een beeld voor op de website of in een magazine. Je wilt dat de kwaliteit van de foto altijd optimaal blijft. Hiervoor kunnen bewerkingen worden gedaan op het gebied van kleur, ongewenste objecten/vlekken/verstoringen, scherpte en de grootte/resolutie van een beeld.

Kleur

De kleuren hebben veel invloed op de sfeer van een beeld. Een aantal belangrijke pijlers in kleur optimalisatie zijn:

  • Witbalans: De witbalans zorgt ervoor dat kleuren ‘warmer’ of ‘kouder’ overkomen.
  • Kleurzweem: Het beeld kan een waas/zweem over zich hebben. Dit kan komen door de achtergrond of het licht dat gebruikt is. De kleuren komen dan niet uit zoals bedoeld.
  • Verzadiging: Met verzadiging wordt de zuiverheid van de kleuren in percentages gemeten. Bij een verzadiging van honderd procent zijn de kleuren fel en helder. Bij een verzadiging van nul procent is het beeld zwart/wit/grijs.
  • Saturatie: Is de mate van wit licht in de foto. Door meer wit licht wordt de foto scherper/feller.

Ongewenste verstoringen

Het kan zijn dat er op het moment dat het beeld is geschoten net een verstoring is. Dit kan een ongewenste schaduw zijn, een object in beeld dat er eigenlijk niet bij hoort, of er zit een klein vlekje op de lens. Dit is vervelend, maar gelukkig kan het worden verholpen. Met nauwkeurige bewerkingen kunnen ongewenste elementen uit het beeld worden verwijderd en kan de oorspronkelijke of gewenste achtergrond realistisch worden nagebootst.

Scherpte

De scherpte van een beeld wordt in de fotografie vaak aangeduid als de scherptediepte. Dit is de manier waarop de scherpte in een beeld is geregeld. Hoe scherp een beeld is hangt in eerste instantie af van de grootte van de lens en de afstand tot het object. Het is ook mogelijk dat de scherpte handmatig wordt aangepast om bepaalde objecten meer of minder te laten opvallen. De scherptediepte kan achteraf worden aangepast om de focus in het beeld te verleggen. Ook kunnen onscherpe foto’s in veel gevallen scherper worden gemaakt, door de kwaliteit van de foto te verbeteren.

Grootte/resolutie

Er zijn vaak misverstanden over het belang van de grootte van een beeld, voor het vergroten van de kwaliteit. Voor de kwaliteit van een foto, op welke grootte je deze ook wil uitbeelden, is het eigenlijk de resolutie van een foto die het verschil maakt. De resolutie wordt bepaald door het aantal stippen per beeldoppervlak. Hoe meer dit er zijn, hoe meer detail er in een beeld zit en hoe beter de kwaliteit. Logisch, want: hoe meer stippen, hoe meer variatie er kan worden gemaakt in kleuren. Bij digitale beelden worden deze stippen pixels genoemd, bij print beelden heten ze dots. De resolutie van een foto hangt af van de kwaliteit van de gebruikte camera. Achteraf kan de resolutie worden aangepast, zodat deze geschikt wordt voor het doel. Voor websites is een te hoge resolutie niet verstandig, omdat dit de snelheid van de website kan beïnvloeden. Vaak wordt aangegeven wat de beste resolutie/grootte is voor een beeld, zodat deze mooi scherp is maar ook niet te groot. Voor print gebruik je een beeld met een zo hoog mogelijke resolutie, want: hoe scherper hoe beter!

Het originele beeld kan in veel gevallen nog beter tot zijn recht komen door beeldoptimalisatie.