Schaduw: Voegt wat toe!?

Wanneer een object in het licht staat, ontstaat er automatisch ook een schaduw. Heel logisch. Soms is een schaduw vervelend, omdat het net verkeerd in het beeld valt. Echter, door met het licht en de objecten te spelen, kun je zorgen dat de schaduw een speciale toevoeging wordt aan het beeld. Zo kan de juiste schaduw van grote invloed zijn op de levendigheid van een beeld, het creëren van diepte of het creëren van de juiste sfeer.

Tijdens het fotograferen kun je dit beïnvloeden, door te spelen met de belichting. Ook achteraf is het echter mogelijk om de perfecte schaduw te creëren, door bewerking!

Schaduwen optimaliseren door bewerken

Schaduw hoort erbij – Natuurlijke schaduw

Het spreekt misschien voor zich wat een natuurlijke schaduw is. Deze schaduw ontstaat door de belichting die het object heeft op het moment van fotograferen. Bij het bewerken van het beeld hoeft de natuurlijke schaduw niet verloren te gaan. Het is mogelijk om de schaduw tijdens bewerking te behouden of daarna weer terug te zetten, zodat het idee van de originele belichting niet verloren gaat.

De donkere kant – Eigen schaduw

Dit is de schaduw op het object zelf. Het gedeelte dat niet in het licht valt. Wanneer je achteraf schaduw wil toevoegen aan een beeld, is het van belang dat ook op het object zelf de schaduw klopt met de lichtinval.

Schaduw voor leven – Slagschaduw

Dit is de schaduw die ontstaat op de ondergrond of achtergrond van het object. Soms op een muur of soms op andere objecten. Hoe lager de lichtbron, hoe langer de schaduw. Slagschaduw kan achteraf worden geplaatst bij beelden zonder schaduw. Dit wordt vaak gedaan bij webshops die veel producten willen laten zien, maar wel een rustige uitstraling van de website willen behouden. Door aan alle objecten een zelfde soort schaduw mee te geven, worden de objecten een geheel.

Ook gebeurt dit wanneer een object in een nieuwe achtergrond wordt gezet. Door het toevoegen van onder andere slagschaduw, past het object beter in de nieuwe omgeving!

Schaduw voor diepte – Spiegel schaduw

Dit is een weerspiegeling van het object op de ondergrond. Een vrijstaand object kan er soms zweverig uitzien. Letterlijk alsof het in het beeld zweeft. Door spiegel schaduw onder het object toe te voegen, wordt de indruk gewekt dat er een ondergrond is. Het beeld heeft nu diepte. Dit kan de presentatie van het product verbeteren, doordat er meer dimensie van uitstraalt.

Bekijk deze pagina voor voorbeelden van de hierboven genoemde schaduwen

FacebookTwitterLinkedInEmail
Tags: